top of page

Om mitt arbeide med Gips skulpturer

Som kunstner er arbeidet med gips en spennende og kreativ prosess som gir meg muligheten til å utforske tredimensjonal kunst. Gips er et allsidig materiale som tillater meg å skape skulpturer og relieffer med tekstur, form og dybde. La meg dele med deg hvordan jeg jobber med gips og hvordan dette mediumet inspirerer meg.

Når jeg begynner å jobbe med gips, er det første jeg gjør å forberede mitt arbeidsområde. Gips kan være et rotete materiale, så jeg dekker bordet eller benken med en beskyttende duk eller plast. Jeg sørger også for å ha en bøtte med vann i nærheten, samt verktøy som spatler og børster for å forme og arbeide med gipsen.

Et viktig steg i prosessen er å lage en støpeform for gipsen. Dette kan gjøres ved å lage en positiv modell av det ønskede objektet eller ved å bruke en form som er tilgjengelig. Jeg kan bruke forskjellige materialer som leire, voks eller silikon for å lage formen. Formen gir meg en guide og referanse når jeg jobber med gipsen.

Når formen er klar, begynner jeg å blande gipsen. Jeg bruker vanligvis en bøtte eller en blandebeholder for å blande gipsen med vann til jeg oppnår en jevn og kremaktig konsistens. Det er viktig å følge riktig blandingsforhold for å sikre at gipsen blir riktig herdet og solid.

Når gipsen er blandet, begynner jeg å påføre den i formen. Jeg bruker spatler eller børster for å legge på gipsen jevnt og forsiktig. Avhengig av prosjektet mitt, kan jeg også bruke teknikker som strøk eller drypp for å skape tekstur og bevegelse i gipsen. Det er viktig å arbeide raskt, da gipsen begynner å herde ganske fort.

Etter at jeg har påført gipsen i formen, lar jeg den tørke og herde. Dette kan ta en stund, avhengig av tykkelsen på gipsen og atmosfæriske forhold. Det er viktig å la gipsen tørke grundig før jeg begynner å arbeide videre med den.

Når gipsen er herdet, kan jeg begynne å forme og jobbe med den. Jeg kan bruke verktøy som meisler, filer eller sandpapir for å fjerne overflødig materiale og finjustere detaljene. Dette gir meg muligheten til å skape presisjon og definisjon i formen og strukturen.

En annen spennende del av å jobbe med gips er muligheten til å male eller fargelegge overflaten. Etter at gipsen er formet og polert, kan jeg bruke forskjellige malings- eller fargeleggingsteknikker for å gi den ønsket utseende og karakter. Dette legger til en ekstra dimensjon til kunstverket og gir det liv og personlighet.

Arbeidet med gips gir meg en unik mulighet til å uttrykke meg i tredimensjonal kunst. Det er en prosess som krever tålmodighet, presisjon og kreativitet. Jeg elsker å se et stykke gips ta form og transformeres til et kunstverk med tekstur, form og uttrykk. Gips gir meg muligheten til å utforske og utvide mine kunstneriske horisonter, og jeg ser alltid frem til de nye mulighetene og inspirasjonen det bringer.

Vetle Hauge arbeider med gips skulptur
Gips skulptur laget av Vetle Hauge
bottom of page