top of page

Om mitt arbeide med Gouache bilder

Som kunstner er jeg stadig på jakt etter nye og spennende måter å uttrykke meg på. En av mine favorittmedier å jobbe med er gouache. Gouache er en type vannfarge som gir meg muligheten til å skape sterke, intense farger og detaljerte, presise linjer. Jeg ønsker å dele min erfaring med gouache og hvordan jeg utforsker dette mediumet i mine kunstverk.
 

Når jeg begynner å jobbe med gouache, begynner jeg med å forberede arbeidsområdet mitt. Jeg dekker bordet mitt med avis eller plast for å beskytte overflaten. Deretter har jeg alltid et vannbeholder og noen kluter i nærheten for å tørke penslene mine eller justere vannmengden.
 

Etter å ha forberedt arbeidsområdet, begynner jeg å tenke på motivet mitt. Jeg kan enten ha en klar idé i tankene mine eller eksperimentere og la inspirasjonen komme til meg mens jeg arbeider.

 

Uansett hva som er tilfellet, starter jeg vanligvis med en lett skisse på papiret mitt for å planlegge komposisjonen og plasseringen av elementene.
 

Når jeg er fornøyd med skissen, begynner jeg å påføre gouache på papiret. Jeg liker å begynne med de store flatene og bygge gradvis opp til de mindre detaljene. Gouache kan brukes enten ufortynnet for å oppnå sterke, mettede farger, eller fortynnet for å oppnå mykere toner. Jeg eksperimenterer med begge metodene avhengig av hva jeg ønsker å oppnå i kunstverket mitt.
 

En av de tingene jeg liker best med gouache er muligheten til å blande farger direkte på paletten eller på papiret. Dette gir meg en stor grad av kontroll over fargeoverganger og gjør det mulig å oppnå fine nyanser og overganger i kunstverket mitt. Jeg kan også legge til hvite eller lyse farger på toppen av de mørkere lagene for å skape høydepunkter eller lysere områder.
 

Gouache gir meg også muligheten til å jobbe i lag. Dette betyr at jeg kan male et lag, la det tørke, og deretter male et annet lag oppå det første. Dette gir dybde og dimensjon til kunstverket mitt, og gjør det mulig å justere og legge til detaljer etter hvert som jeg arbeider.

Etter hvert som jeg jobber med gouache, er det viktig for meg å være tålmodig og ta meg tid til å observere og justere detaljene. Gouache kan være litt utfordrende å jobbe med, spesielt når det kommer til å oppnå presise linjer og detaljer. Men med øvelse og utforskning lærer jeg stadig nye teknikker og finner min egen unike stil.
 

Til slutt, når jeg er fornøyd med resultatet mitt, lar jeg kunstverket mitt tørke grundig før jeg beskytter det med et lag av fixativ eller plasserer det i en ramme for å bevare det.
 

Gouache har åpnet opp en ny verden av muligheter for meg som kunstner. Det er en måte å uttrykke min kreativitet og skape vakre og fargerike kunstverk. Utforskningen og lekenheten med gouache er noe jeg alltid ser frem til når jeg setter meg ned for å male. Det er en prosess som gir meg glede og inspirasjon, og jeg ser frem til å fortsette å utforske dette mediumet i mine fremtidige kunstverk.

Vetle Hauge som jobber med Gouache skisse
Gouache bilde av Vetle Hauge
bottom of page